2023
LED aydınlatmanın görsel olarak çekici ama daha da önemlisi ekonomik ve uzun ömürlü olmasını arzu ediyoruz. Alüminyum Led profilleri, Türkiye pazarında zaten tanınabilir bir ürün olsa da, montajcılar genellikle bunları gözden kaçırır. Bu nedenle, etkinlik ve verimlilik düzeyleri açısından profilleri tanıtmaya değer. LED şeridi profile yerleştirerek raf ömrü önemli ölçüde uzar. Alüminyum profillerin radyatör gibi olduğu yani mükemmel bir ısı iletkeni olduğu söylenmektedir. Bu özelliğin sonucu, LED şeridindeki LED diyotların çok fazla ısınmaması ve bu nedenle çok daha uzun raf ömrüne sahip olmasıdır. Tüm bunlar göz önüne alındığında, monte edilen aydınlatmanın bize uzun yıllar verimli bir şekilde hizmet vermesini istiyorsak, LED şerit için uygun bir profil seçimi, seçimin ana unsurudur. LED şeritler için alüminyum profil çözümünü seçmeye karar verdiğimizde şu soru ortaya çıkıyor: LED profilini nasıl kurarsınız? Aydınlatmayı kendiniz kurmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre. LED şeritler için alüminyum profiller, uygulama ve yapıları nedeniyle birbirinden farklıdır. Bu da belirli kurulum yöntemlerine dönüşür.
Alüminyum Led Profil Nasıl Kurulur?
LED alüminyum profilin montajı üç adım içerir. Alüminyum profili takın, LED şeridi alüminyum profile takın ve alüminyum profil kapağını takın. Bu üç adımın sırası, kurulumun türüne göre değişir. Ayrıntılı kurulum adımlarını aşağıda adım adım anlatacağım.
Adım 1: Alüminyum Led profili monte edin.
LED alüminyum profillerin hafifliği sayesinde montajı kolaydır. LED alüminyum profillerin şekline ve işlevine bağlı olarak, sıva üstü, gömme veya sıva altı, köşeye monte veya asılı olabilir. LED profiller genellikle montaj braketleri, vidalar, 3M çift taraflı bant veya montaj yapıştırıcısı, askı kabloları ve bağlantı elemanları kullanılarak monte edilir.
Yüzey montajlı led profil
LED şerit ışık kanalını montaj braketleri, 3M çift taraflı bant veya vidalar kullanarak doğrudan duvara, tavana veya başka bir yüzeye monte edebilirsiniz. Montaj braketleri genellikle önceden delinmiş deliklere sahiptir. Bunları duvara vidalarla hızlıca sabitleyebilirsiniz. Ardından, alüminyum profil montaj braketlerine oturur.
3M çift taraflı bantla bir LED şerit ışık kanalını takmak, soyup yapıştırmak kadar kolaydır. Bu kurulum, montaj yüzeyinin hazırlanmasını ve temiz ve kuru olmasını sağlamayı gerektirir. Temizleme solventi olarak izopropil alkol kullanın ve yağlı alt tabaka için bunun yerine aseton kullanın.
LED profil alüminyumdan üretildiği için vida ile delinmesi de kolaydır bu sayede alüminyum profil montaj yüzeyine kolayca sabitlenebilir.
Gömme montaj veya gömme montaj alüminyum profil
Alüminyum led profil, konturlu açıklık yüzeyle aynı hizada olacak şekilde bir duvarın veya başka bir yüzeyin arkasına monte edilir. LED şerit kanalının genişliğine ve derinliğine uyması için montaj alanında bir girinti kazmanız en iyisidir.
Girinti açıklığının düzensiz veya çok geniş olmasından endişe mi duyuyorsunuz? Merak etme. Her iki tarafta dudaklı (kanat veya flanş olarak da bilinir) LED alüminyum kanal rayları. Gömme monte edildiklerinde, hoş olmayan girinti kenarları veya boşlukları üst üste bindirebilirler.
Bazı LED alüminyum profillerin yan duvarlarında iki girinti bulunur. Montaj yüzeyindeki LED profili ile girinti tabanı arasındaki montaj yüksekliğini ve soğutma mesafesini ayarlamak için montaj klipslerini kullanarak birinci veya ikinci girintiye kenetleyin.
Köşe montajlı alüminyum led profil
Açılı LED alüminyum kanal, LED şeritler için açılı montaj alt tabakası olarak kullanılır ve montaj yüzeyine göre 30°, 45° ve 60° ışın açıları sağlar ve odanın köşe alanlarında ambiyans yaratır. Montaj braketleri, çift taraflı yapışkan bant vb. kullanılarak köşe montajı kolaylaştırılmıştır.
Köşe montajı için LED alüminyum kanal, diğer armatürlerin kullanamadığı alanı iyi bir şekilde kullanır. Ayrıca, aydınlatma düzenleri tasarlanırken karanlık köşelere özel dikkat gösterilmelidir. Köşeye monte LED profiller, köşeleri şık ve zarif bir şekilde kolayca aydınlatır. Köşe montajlı LED profillerin yüksek termal performansı nereden geliyor? 45° ışın açılı LED profili örneğini ele alalım. Köşe profil, profilin iki duvarına 45° açıda iç tabana sahiptir. LED kanalının iç tabanı ve iki duvarı, LED şeridinin soğumasını ve kanalın soğumasını artıran bir boşluk oluşturur.
Asma montaj alüminyum led profili
Alüminyum led profiller, modern mekanlar için zarif şerit aydınlatmada giderek daha fazla kullanılmaktadır. LED profilini tavandan asmak, havada çağdaş aydınlatma yaratmanın yeni bir yoludur. LED profilleri asmak için genellikle sarkıt kablolar, tokalar ve bağlantı elemanları kullanılır.
Adım 2: LED şerit ışıklarını Alüminyum LED profiline takın.
Bu, tipik soy ve yapıştır kurulumudur. 3M çift taraflı bandın koruyucu astarını soyun ve LED şeridi alüminyum kanalın iç tabanına yapıştırın.
Adım 3: LED alüminyum kanalı kapakla eşleştirin.
Kapağın bir ucunu LED alüminyum kanalla hizalayın ve kapağı kanalın iç duvarlarındaki tutma oluklarına sıkıştırın. Ardından diğer uca basın. Kapağın yerine oturduğunu tıklama sesinden anlayabilirsiniz.